1. English
X Mēs izmantojam savā tīmekļvietnē tikai nepieciešamās tehniskās sīkdatnes. Šīs sīkdatnes ir nepieciešamas tīmekļa vietnes darbībai, tāpēc tās nevar izslēgt, un tādēļ lietotāja piekrišana šai sīkdatņu kategorijai netiek prasīta.

    Antra Kapilinska, 10.5

    2015. gada 08. decembrī

    10.5 klases skolnieču piedzīvotais Eiropas Jauniešu parlamenta Baltijas forumā

    Novembra beigās kopā ar klasesbiedreni Lindu Virvinsku devāmies braucienā uz Narvu, kur notika Eiropas Jauniešu parlamenta Baltijas forums. Šī mērķis ir iepazīstināt jauniešus ar Eiropā svarīgām problēmām, politiku un, iepazīstot jaunas kultūras, interesantā veidā risināt problēmas. Jāatzīst, ka nezinājām, ko gaidīt no šāda notikuma un pirms braukšanas ilgi šaubījāmies, vai vispār vēlamies braukt, tomēr izlēmām, ka tā būtu noderīga. Man ir prieks, ka aizbraucām, jo šo četru dienu laikā uzzinājām daudz ko jaunu, iepazināmies ar cilvēkiem no dažādām Eiropas valstīm un lieliski pavadījām laiku.

    Apmēram sešu stundu garajā braucienā cauri Latvijai un Igaunijai uz Krievijas un Igaunijas robežpilsētu Narvu paspējām gan iepazīties ar citiem dalībniekiem no dažādām Rīgas skolām, gan divas stundas gaidīt Igaunijas meža malā pie Statoil, kamēr nomainīs autobusa saplīsušo riepu. Beidzot ierodoties viesnīcā Narvas piepilsētā (kas, starp citu, ir ārkārtīgi pelēka un tukša pilsēta ar ļoti daudzām pamestām ēkām) Somu līča krastā, kura bija mūsu apmešanās vieta uz pāris tuvākajām naktīm, mūs sagaidīja erudīcijas jautājumu vakars un neliela iepazīšanās savā starpā.

    Katru rītu cēlāmies ap septiņiem, devāmies brokastīs, tad ar autobusu visi kopīgi braucām uz Narvas Universitāti, kur pārsvarā uzturējāmies visu dienu. Pirmajā dienā mūs gaidīja teambuilding jeb komandas saliedēšanās, kuras laikā vajadzēja veikt dažādus uzdevumus un spēlēt interesantas spēles ar mērķi nostiprināt mūsu komitejas sadarbību un spēju strādāt grupā. Es  biju izvēlējusies pievienoties komitejai, kuras galvenais problēmjautājums bija „ko varētu izdarīt, lai palielinātu Eiropas iedzīvotāju pieeju uzticamiem medijiem un kvalitatīvām ziņām”? Komitejas bija daudz un dažādas, kā, piemēram, „kā nodrošināt līdzvērtīgas tiesības mazākumtautībām Eiropas Savienībā”, „kā samazināt jauniešu bezdarba līmeni” un „kā samazināt dzimumu stereotipus un panākt vienlīdzību”.

    Pēc komandas saliedēšanās sekoja grūtākā daļa - committee work jeb komiteju darbs, kurā vajadzēja diskutēt par šīm problēmām, divu dienu laikā nonākot līdz komitejas kopīgi izvirzītajiem problēmas risinājumiem. Katrai  grupai bija arī divi vadītāji, kuri varēja nedaudz palīdzēt ar ieteikumiem, tiesa gan, viņi nedrīkstēja pārāk daudz teikt priekšā. Jāpiebilst, ka visu laiku nācās sarunāties angliski, kas no sākuma likās sarežģīti, taču es pieradu, turklāt tā bija iespēja kaut nedaudz uzlabot savas angļu valodas zināšanas.

    Katru vakaru mūs sagaidīja arī kāda aktivitāte, piemēram, spēļu nakts vai retro diskotēka, kad katram vajadzēja saģērbties sava mīļākā laikmeta raksturīgākajā apģērbā; šie pasākumi bija patīkama atpūta no dienas intensīvajām diskusijām, runāšanas un rakstīšanas.

    Protams, katrai komitejai vajadzēja prezentēt savu rezolūciju, kas notika Ģenerālajā asamblejā. Tā, nu jau nedaudz formālākā gaisotnē nekā iepriekšējo dienu diskusijas komandu starpā, norisinājās  Narvas pilī. Asambleja bija struktūras ziņā līdzīga Eiropas Parlamenta sesijai, katra rezolūcija sāk ar savu runu, kur iepazīstina ar problēmu, pēc tam kāda cita komiteja to apstrīd, tālāk seko atvērtās debates, kurās katrs zālē esošais var uzdot jautājumus. Bija interesanti un noderīgi dzirdēt daudzu problēmu rezolūcijas, to apstrīdēšanu un aizstāvību. Beigās katrai komandai vajadzēja balsot par citu rezolūcijām, vai tās, katra skatījumā, varētu būt efektīvas vai nē.

    Šo pāris dienu laikā uzzināju daudz ko jaunu ne tikai par politiku, bet arī par citām valstīm un kultūrām. Viens no labākajiem foruma aspektiem noteikti bija tāds, ka bija iespēja iepazīties ar tik daudziem atvērti domājošiem cilvēkiem, kuru vidū visi bija vienlīdzīgi, un viedokļi tika uzklausīti neatkarīgi no rases, dzimuma, vecuma vai kā cita. Atklāju, ka ir daudz iespēju iesaistīties Eiropas Jauniešu parlamentā un, manuprāt, tā ir lieliska izdevība, kas ir jāizmanto, ja ir  interese pilnveidot sevi un iegūt jaunus draugus.

    Antra Kapilinska, 10.5