1. English
X Mēs izmantojam savā tīmekļvietnē tikai nepieciešamās tehniskās sīkdatnes. Šīs sīkdatnes ir nepieciešamas tīmekļa vietnes darbībai, tāpēc tās nevar izslēgt, un tādēļ lietotāja piekrišana šai sīkdatņu kategorijai netiek prasīta.

    Elza Kristsone LVA konkursā saņem ATZINĪBU

    2024. gada 23. februārī

    Starptautiskajā dzimtās valodas dienā, 21.februārī,  Latviešu valodas aģentūra paziņoja skolēnu radošo darbu konkursa “Kas ir Tavs varonis šodien?” uzvarētājus. 5.-9.klašu grupā atzinību saņēma 8.2 klases skolniece Elza Kristsone.

    Tā kā konkurss Latvijas  un latviešu skolās ārzemēs ir populārs, pieteikumu skaits ir ļoti liels, proti, konkursam tika iesūtīti 1202 radošie darbi, no kuriem 762 bija  literārie darbi.

    Dalībnieku veikumu vērtēja literatūrzinātniece, mācību grāmatu autore, Latvijas Universitātes profesore I. Stikāne, māksliniece, grāmatu „Koko un Riko” zīmējumu autore L. Lošina, UNESCO LNK ģenerālsekretāre B. Moļņika, rakstnieks V. Rūmnieks un Latviešu valodas aģentūras projektu koordinatore V. Līcīte-Meldere.

    Par saviem varoņiem skolēni min MAMMU, tēti, vecmāmiņu, vectētiņu, ģimeni, māsu, brāli, ugunsdzēsējus, zemessargus un ārstus. Populārākais cilvēks ir Vaira Vīķe-Freiberga, bet Volodimirs Zelenskis ir drosmes paraugs. Skolēni kā varoņus min arī drosmīgus cilvēkus un vēsturiskas personības : Gunāru Astru, Jāni Čaksti, Kārli Ulmani, Baumaņu Kārli, Rūtu Dimanti, kara reportieri Ievu Vārnu. Darbos izcelti arī sportisti : Kristaps Neretnieks, 3×3 basketbolisti, Kristiāns Rubīns, Kristaps Porziņģis, Dairis Bertāns, Martins Dukurs, Artūrs Šilovs, Kristians Ronaldo. Skolēnus iedvesmo treneri, jaunsargu instruktori, mūziķi un influenceri.

    Elza savu domrakstu veltīja vecvecmāmiņai, kuras “vārds nav atrodams vēstures grāmatās, bet ierakstīts cilvēku sirdīs un atmiņās”, - Ainai Mērijai Rauskai, Mazsalacas puķu Ainai. Elza uzskata, ka “varonībai nav jābūt lielai. Varonība ir darīt labu, saglabāt dzīvesprieku un mīlestību, un cieņu pret cilvēkiem un dabu”.