1. English
X Mēs izmantojam savā tīmekļvietnē tikai nepieciešamās tehniskās sīkdatnes. Šīs sīkdatnes ir nepieciešamas tīmekļa vietnes darbībai, tāpēc tās nevar izslēgt, un tādēļ lietotāja piekrišana šai sīkdatņu kategorijai netiek prasīta.

    Elvijs Grafcovs (2001. gada izlaidums)

    2024. gada 19. martā

    Elvijs Grafcovs (2001. gada izlaidums) 

    – ģitārists, komponists, mūzikas producents, grupas muzikālais vadītājs, džeza un populārās mūzikas pedagogs. Kopš 2005. gada spēlējis neskaitāmos džeza, pop un rokfestivālos un koncertzālēs gan daudzās Eiropas valstīs, gan ASV un pat Dienvidkorejā. Kopš 2007. gada raksta mūziku, vada un producē džezfanka ansambli “Very Cool People”.

    Elvijam ir divas augstākās izglītības un viņš runā piecās valodās – latviešu, angļu, spāņu, lietuviešu un krievu. Visās piecās viņš var brīvi aprunāties ar savas krāsainās muzikālās daiļrades cienītājiem, rast ciešāku kontaktu ar publiku attiecīgajos koncertos, kā arī sniegt Elvija dinamiskos dzīves uzskatus apstiprinošas intervijas.

    Viņš uzsver, ka laba vidusskolas izglītība ir pat ļoti svarīga. It īpaši, ja runa ir par pēdējiem trim mācību gadiem, jo tie krietni palīdz sagatavot savu operētājsistēmu tālākām studijām un dzīvei vispār.

    Tas var šķist pārsteidzoši, bet vidusskolas laikā Elvijs lika uzsvaru uz eksaktajām zinātnēm. Ja pirms vidusskolas pēdējiem gadiem tās viņam bija visnotaļ vidējā līmenī, tad mācības skolā ļāva veikt krietnu progresu un, skolu beidzot, ļoti labi nokārtot visus algebras, ģeometrijas un tehniskās rasēšanas profilkursu eksāmenus. Tas ļāva iestāties Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) pat bez ieksājeksāmeniem un nokārtot fizikas, tehniskās rasēšanas un matemātikas eksāmenus jau RTU pirmā kursa sākumā, lai atlikušo laiku veltītu ģitārspēlei. RTU bakalaura grādu IT jomā viņš ieguva jau 20 gadu vecumā un devās uz Viļņu studēt džeza ģitārspēli, vēlāk turpinot studijas arī Dānijas pilsētā Ārhusā.

    Elvijs atzīst, ka Āgenskalna Valsts ģimnāzija (ĀVĢ) viņam ļoti palīdzēja attīstīt loģisko domāšanu un spēju pašam izvirzīt mērķus, kā arī tos sasniegt. Vislielākā vaina par to jāuzņemas tā laika augsti kvalificētajam ģimnāzijas mācībspēkam, kura liela daļa bija Latvijas Universitātes (LU) un vēl citu augstskolu pasniedzēji. Daudzi praktiskie darbi fizikā un tehniskajā rasēšanā notika LU un RTU Latvijas Jūras akadēmijā. Elvijs atminas, ka lielākā daļa pedagogu savus skolēnus uzrunāja uz "jūs" un mācību mikroklimats radīja prestižu sajūtu, kā arī attiecīgu vēlmi mācīties labi, lai šos pedagogus nepieviltu.

    Ļoti palīdzējis tas, ka stundas lielākoties notika pēc universitātes lekciju principa – pašam bija jāveic pieraksti un konspekti, jāspēj izsecināt pats svarīgākais, kas arīdzan ļāva jau laikus sagatavoties augstskolas studiju procesam. Elvijs uzsver, ka augstā līmenī skolā tika mācītas arī ne eksakstās zinātnes – literatūra, vēsture un mākslas vēsture, kas savukārt radīja mīlestību pret mākslu un literatūru.

    Tagad daudz ceļojot pa pasauli kā mūziķis, viņš brīvos brīžos ar patiesu interesi apmeklē mākslas muzejus, kā arī pats kolekcionē glezniecības, grafikas un fotomākslas darbus no visas pasaules. Dalī un Pikaso veikumus viņš gan pagaidām nevar atļauties, taču, kā saka, visam savs laiks.

    Un tāds ir arī vidusskolēniem. Elvijs uzskata, ka ģimnāzijas, kā arī mūzikas un mākslas profesionālās ievirzes vidusskolas Latvijā ir ļoti labā līmenī. Lai arī viņa meitai ir iespēja mācīties kā Latvijā, tā Spānijā, viņš vēlas, lai pamatizglītību un vidējo izglītību viņa iegūst tieši šeit.

    Ne tik viennozīmīgi viņš uztver augtākās izglītības kvalitāti, jo tā Latvijā dažādās jomās ir atšķirīga. Un viņš arī iesaka augstskolā studēt jau ārpus Latvijas, jo nostāšanās uz savām kājām bez vecāku nemitīga atbalsta dod iespēju ātrāk norūdīties. Ja nepieciešams, paralēli studijām piestrādājot kaut vai par kādas fabrikas darbinieku vai trauku mazgātāju kādā ēstuvē, kas, starp citu, ir no Elvija paša pieredzes ņemti ieteikumi.

    Paralēli koncertdarbībai viņš kopš 2007. gada pasniedz džeza un populārās mūzikas ģitārspēli un māca iemaņas darbam ansamblī Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolā. Tas ir vienīgais pedagoga darbs, kuru viņš joprojām turpina, jo, līdzīgi kā ĀVĢ, arī šajā skolā pasniedz ļoti augstas raudzes profesionāļi, cenšoties atdot godu labai vidējai izglītībai un pēc iespējas kvalitatīvāk apmācīt jaunos mūzikas profesionāļus.

    “Joprojām esmu liels ĀVĢ fans un vienmēr būšu tai pateicīgs par manu izglītošanu un daudzo spēju attīstīšanu!” saka Elvijs.