1. English
X Mēs izmantojam savā tīmekļvietnē tikai nepieciešamās tehniskās sīkdatnes. Šīs sīkdatnes ir nepieciešamas tīmekļa vietnes darbībai, tāpēc tās nevar izslēgt, un tādēļ lietotāja piekrišana šai sīkdatņu kategorijai netiek prasīta.

    Āgenskalna Valsts ģimnāzijas 9.klašu izglītojamo vizuālās mākslas izstādes

    2017. gada 01. februārī

    ĀVĢ 1.korpusa 3.stāvā var apskatīt 9.klašu audzēkņu radošos darbus, kas veidoti, iepazīstoties ar mākslinieka Paula Klee daiļradi.

         Šveiciešu gleznotāja un grafiķa Paula Klee (1879-1940) daiļradē var saskatīt visus pagājušā gadsimta būtiskākos mākslas virzieni: ekspresionismu, kubismu, sirreālismu un abstrakcionismu. Būdams ievērojams mākslas teorētiķis, Klē uzskatīja, ka XX gadsimtā glezniecība un grafika prasa no mākslinieka nevis pasaules „kopēšanu”, bet gan konkrētu priekšmetu un parādību personisku skatījumu.

       Tiek uzskatīts, ka mākslinieki-abstrakcionisti ir tāli no dabas, tomēr gadījumā ar Klē šāds apgalvojums nav patiess, jo tieši nemitīga apkārtējās pasaules vērošana kalpoja par iedvesmu viņa grafikām un gleznām.

     

    ĀVĢ pirmā stāva vestibilā var apskatīt  9.klašu audzēkņu radošos darbus, kas veidoti  iepazīstoties ar Baltara pocelāna izveidotāja Romana Sutas (1896 -1944)  daiļradi.

                    Viena no Latvijas kultūras kanona krāšņākajām vērtībām mākslā ir porcelāna un fajansa trauku apgleznošanas darbnīcas "Baltars" vērienīgais sniegums 20. gs. 20. gados. "Baltars" izveidi virzīja izcilā latviešu gleznotāja, grafiķa, kompozīcijas virtuoza R. Sutas ideja radīt modernisma laikmetam un formu valodai atbilstošu nacionālu kultūrvidi. Iecere galvenokārt saistījās ar interjera dizainu un lietišķo mākslu, kur dekoratīvā keramika darbotos kā savdabīgs tolaik aktuālā funkcionālisma un konstruktīvisma estētikas un ideoloģijas akcents. "Baltars" ražotnē tapušie dekoratīvās mākslas šedevri atbilst Eiropas un pasaules Art Deco dizaina augstāko sasniegumu līmenim un kļuvuši par Latvijas nacionālās kultūras lepnumu.

    Vizuālās mākslas skolotāja Ieva Drēviņa

    Foto galerijā