1. English
X Mēs izmantojam savā tīmekļvietnē tikai nepieciešamās tehniskās sīkdatnes. Šīs sīkdatnes ir nepieciešamas tīmekļa vietnes darbībai, tāpēc tās nevar izslēgt, un tādēļ lietotāja piekrišana šai sīkdatņu kategorijai netiek prasīta.

    Vizīte Tamperē, Somijā

    2023. gada 20. februārī

    Skolēnu un skolotāju vizīte Tamperē, Somijā, Erasmus + projekta “Sociālā integrācija” ietvaros no 5.-10. februārim

    Āgenskalna Valsts ģimnāzijas skolēniem tiek piedāvātas fantastiskas iespējas pieteikties dažādām ārpus skolas programmām. Viena no tām ir Erasmus+ programma, un tā ir iespēja iepazīties un izveidot draudzīgas attiecības ar vienaudžiem ārpus Latvijas. Tā kā skolniekiem ļoti apmierināja šīs programmas ietvaros paredzētās aktivitātes, šeit - neliels apraksts par katru no pavadītajām dienām Somijā, Tamperē. Uz Tamperes skolu devās 2 skolotājas – angļu valodas skolotāja Inga Harmsone un datorikas skolotāja Agnese Kramēna-Juzova, kā arī 11.klašu skolēni Elizabete Ozola, Beatrise Lūse, Ulrika Saulīte, Kristiāns Pinkovskis un Ralfs Kramēns.

       Pirmajā dienā visiem skolēniem bija jārāda prezentācija par savu skolu un valsti. Pavadījām laiku ar skolēniem no Itālijas, Polijas, Spānijas un Norvēģijas. Dienas sākums bija pavadīts ar grupas iepazīšanos un sadraudzēšanās spēlēm, kas notika netālu - skolas parkā. Brīvajā laikā varēja labāk iepazīt industriālo Tamperes pilsētu kā arī apmeklēt somiem tik populāro publisko saunu. Sauna bija pilna ar cilvēkiem un ezers bija ledaini auksts, taču lēcieni aukstajā Näsijärvi ezerā ir tā vērti! Vakara noslēgumā spēlējām galda spēles un baudījām vietējās uzkodas un iepazinām somu kultūru un tradīcijas.

    Otrdienas rītā devāmies uz vizuālās mākslas kabinetu, kur grupās, izlozējot tēmas un vienojoties par mākslas stilu, gleznojām, atklājot arī savus mākslinieciskos talantus. Vēlāk devāmies ekskursijā pa Tamperes pilsētu, apskatot galvenos tūrisma objektus un pie katra objekta veicām nelielas aktivitātes. Pēcpusdienā un vakarā mums bija brīvais laiks, kad devāmies pastaigā pa Tamperes ielām un vakaru noslēdzām ar jauku pasēdēšanu kafejnīcā.

    Trešdienas rītā apmeklējām Sofia Digital biroju kurā mūs iepazīstināja ar kompāniju. Pēc tam ceļš veda uz Tamperes universitāti, kurā tikām iepazīstināti ar teātra studentu ikdienu, un universitātes telpām. Pēc tam braucām uz skolu, kur ēdām pusdienas, lai pēc tam dotos uz skatu torni un kafejnīcā pie skatu torņa nogaršotu labāko pilsētas virtuli un padzertu tēju. Devāmies pastaigā, lai izbaudītu skaistos dabas skatus.

    Ceturtdiena sākās ar prezentāciju un diskusiju par pilsētu, kā aktīvas pilsonības platformas lomu. Pēc tam skatījāmies vienu no somu tradīcijām 12. klašu skolēniem. Viņi visi salec kravas mašīnu piekabē, saģērbušies dažādos kostīmos, kurām sānos piestiprināti pašu izveidoti plakāti. Šajās mašīnās viņi brauca caur Tamperi un dalīja konfektes visiem, kas skatījās ielu malās. Mums bija iespēja redzēt arī 11. klašu dejošanas mēģinājumu, kas arī ir viena no somu tradīcijām. Skolēni, mazāk nekā 2 mēnešu laikā  apgūst vairākas balles dejas un galvenā pasākuma laikā visi kopā to sinhroni nodejo. Pēc mēģinājuma visi Erasmus+ dalībnieki satikās skolas ēdnīcā, kur notika atvadu vakariņas. Katrs bija atnesis kādu uzkodu galdam un visi vēl pēdējo reizi šī projekta laikā izrunājās un apmainījās ar stāstiem un savu pieredzi.

    Un tad jau agrā piektdienas rītā posāmies mājup. Šī bija vērtīga, izglītojoša un piedzīvojumiem bagāta nedēļa!